Wednesday

PENCUCIAN MUKA YANG BETUL


Apa langkah yang paling penting dalam perawatan wajah? Jawapannya mestilah cuci muka. Ini bermakna kita telah menghilangkan segala kotoran dan minyak dari muka kita. Sebahagian besar dari kita, baik wanita maupun lelaki pasti tahu akan hal ini dan membersihkan wajah dua kali sehari sudah menjadi perkara biasa kan.

Tapi, banyak diantara kita yang kurang perihatin cara mencuci muka yang baik dengan tidak mendapatkan produk pembersih yang bersesuaian, atau mencuci wajah dengan kasar, seperti menggosoknya terlalu kuat macam mencuci periuk hehehehe.

Di Mary Kay terdapat berbagai jenis yang boleh dipilih bersesuaian dengan kulit anda, dari jenis kulit berminyak hinggalah sensitive. Karena itu, anda perlu memperhatikan lebih dulu, pembersih apa yang sesuai untuk jenis kulit wajah dan saya sedia membantu anda bila bila masa.


Jika kulit anda kombinasi atau cenderung berminyak, pilih formula pembersih yang mampu mengangkat kelebihan minyak di wajah dan mengurangi sebum. Ini terdapat di dalam botanical F3 atau Timewise oily to combination. Sedangkan untuk jenis kulit kering dan sensitif, gunakan pembersih dengan formula lebih ringan dan mengandung pelembap iaitu botanical F1 atau Timewise normal to dry.Bagaimana Cara Mencuci Muka yang betul?
Langkah 1. Cuci Tangan
Ingat selalulah cuci tangan sebelum membersihkan muka, memakai makeup atau memegang wajah anda. Tanpa disadari, sangat banyak bakteri yang melekatl di tangan kita, dan jika tidak dibersihkan, bakteri dan kotoran terdapat pada tangan akan berpindah pula ke wajah kita. Gunakan sabun dan cuci tangan sebersih-bersihnya.

Langkah 2. Ikat Rambut Anda
Dengan mengikat rambut, selain lebih mudah membersihkan, wajah kita juga akan terhindar dari kotoran yang mungkin ada pada rambut.

Langkah 3. Bersihkan Makeup
Jika menggunakan makeup, ada baiknya jika kita membersihkannya dahulu dengan makeup remover sebelum mencuci muka. Gunakanlah eye makeup remover Mary Kay. Ia berformula lembut dan amat sesuai dengan segala jenis kulit. Bersihkanlah bahagian mata terlebih dahulu dan diikuti bahagian bibir.

Langkah 4. Basahi Muka
Percikkan sedikit air ke wajah agar pori-pori lebih terbuka. Dengan begitu, produk akan dapat membersihkan muka kita lebih mendalam.

Langkah 5. Menggunakan Pencuci Muka
Letakkan sedikit pembersih muka di dahi, hidung, pipi dan dagu.. Letakkan sedikit air dan usapkan secara lembut dengan mengunakan 3 jari-jari terakhir ke seluruh muka, mulai dari pipi.,dahi, hidung, dagu hingga leher. Gosok dengan lembut wajah kita dengan gerakan memutar selama beberapa minit.

Langkah 6. Membilas
Basuh muka dengan air beberapa kali hingga sisa-sisa pencuci tak terasa lagi di wajah kita. Gunakan air bersih. Kemudian, keringkan muka dengan tuala yang bersih.

Langkah 7. Gunakan Penyegar
Adalah sangat disarankan menggunakan penyegar setelah mencuci muka. Penyegar berfungsi membersihkan sisa makeup, kotoran dan minyak yang mungkin masih tertinggal meskipun telah dicuci dengan cleanser. Penyegar juga berfungsi mengecilkan pori-pori, menghilangkan minyak dan menjernihkan kulit. Sapukan penyegar secukupnya ke wajah dengan kapas yang bersih.

Langkah 8. Lembapkan Kulit
Sapukankan moisturizer setiap habis membersihkan wajah, agar wajah selalu terjaga kelembabannya. Pastikan juga bahwa Anda menggunakan pelembap yang sesuai jenis kulit.

2 comments:

Leave Your Comment Here